February 2019 Beta Version



  • Yo, encore un petit retour 🙂

    Test sur la amiga cd32 vec les réglages de base et le thème par défaut mais bios mis à jour :

    Config :
    RPI3
    Manette 8Bitdo SF 30 PRO
    Micro sd Kingston 16 et 32 go
    Clé USB 3.0 Sandisk 64go

    Certains jeux fonctionnent bien au format ZIP et d'autres non.
    Ceux qui ne fonctionnent pas font planter emulstation, donc obligé de reboot par le bouton physique.
    Par contre une fois décompressés, il passent sans soucis même s'ils ne tournent pas en fullspeed (ex : Flink)

    Le problème peut-il venir de la taille du jeu ?

    0_1550954720033_amigacd32.jpg


  • Staff
    Screenscraper
    Developer
    Global moderator
    Team

    @pilafsama de ce que j'ai pu voir, Amiberry décompresse les zip dans /tmp.
    Sauf que sur Recalbox, /tmp est un ramdisk, donc il prends sur la ram disponible! Si l'image CD décompressée pèse lourd (et c'est le cas de Flink), on imagine rapidement ce qui arrive: toute la ram est avalée par l'image décompressée et ni l’émulateur, ni EmulationStation n'arrivent à se lancer/relancer correctement 🙂



  • @bkg2k du coup ça explique pourquoi les jeux volumineux ne se lancent pas. Si j'ai bien compris, Amiberry prend toute la ram pour pouvoir décompresser le jeu ?

    Ça expliquerait aussi que même décompressés les gros jeux ont du mal à bien tourner ou bien ça n'a rien à voir ?

    La solution serait donc de laisser au format zip seulement les "petits" jeux et décompresser les autres !

    Merci



  • Hello. The Beta is running great but I am having an issue with NES roms specifically. I don't know if it's a recalbox issue or something else. All the default freeware NES roms work fine but when I add my own they go to the black screen and then back to the game list. I saw in the original post that if that happens then to remap the controller which I've done with the same result. Recalbox does recognize my controller so I assume that isn't the issue. The really odd thing is that my roms were working fine just yesterday. I have tried reflashing the card with a fresh setup and still nothing. I am using a Raspberry Pi 3B+ and running the roms from USB but does the same with internal storage.


  • Global moderator
    Global moderator
    Tester

    @JCreazy
    Hello.
    I didn't experienced any issue with NES Rom.
    Can you please tell us and provide on which dedicated Rom you had issue?
    Note: I done test on XU4 and RPI3B with and without USB card.
    All my Rom are unzipped.


  • Staff
    Screenscraper
    Developer
    Global moderator
    Team

    @pilafsama exactement.
    C'est quelque chose qu'il faudra note dans la documentation finale.



  • Hi first thank u for doing that Job.
    i use mix of rpi 2&3 and some of first generation
    for my test with ur beta build i use the rpi2 with enimax ew-7811utc (useless no driver support?) so i use TP-Link TL-WN823N
    But found some problem:
    no support for WLAN .AC WIFI dongle with chip RT8812au - i was buy some for increase my wlan and now all 3 are useless?
    Wifi key configuration no warn if i use symbols like ?!.%& and so i waste a lot of time.
    then i start in Kodi (i use libreelec on all my rpi to receive tv as sat>ip) i use an app on my android as remote control - some function i can't use, for example sound volume high and low (mute was working)
    next problem system (kodi) hang a lot and freeze sometimes only restart would help
    i think recalbox is a good idea with kodi inclusive - but please guys no driver for new wifi dongle? for tv i need a lot of bandwith to handle video data.
    in few days i will try the rpi3 image
    Greetings Sapiens



  • @olivierdroid92
    It seems I found the issue, for some reason none of the roms in the set I had would boot but after trying a different set they work fine.

    Also, on an unrelated note, on occasion when I try to scrape, I get an error saying no systems were found, sometimes if I reboot it will work fine and other times it won't, I haven't quite pinpointed why this is occuring.


  • Staff
    Screenscraper
    Developer
    Global moderator
    Team

    All image updated to include important fixes

    Please download and flash the beta version. There were important pad issues in the previous beta, mainly affecting Reicast, Moonlight and Kodi.

    Using this new beta version, if your pad/joystick/whatever is not automatically mapped and needs to be remapped manually, you can contribute to make the pre-configured database growing:

    • Map your pad the most logical way. Use select as Hotkey if there is no dedicated button. Leave button/dpad/joystick unmapped if they do not exist physically on your device.
    • SSH your recalbox and cat the file /recalbox/share/system/.emulationstation/es_input.cfg
    • Copy the latest <inputConfig> ... </inputConfig> block and post it in this thread.

    This will help future users to get their pad/jostick/whatever auto-magically configured. Thanks!


  • Global moderator
    Global moderator
    Tester

    @Bkg2k
    Image : 2019-02-24
    Board : RPI3

    USB Wired PAD : USB Wired iNNEXT SFC Snes
    <inputConfig type="joystick" deviceName="USB Gamepad " deviceGUID="03000000790000001100000010010000" deviceNbAxes="2" deviceNbHats="0" deviceNbButtons="10">
    <input name="a" type="button" id="1" value="1" code="289" />
    <input name="b" type="button" id="2" value="1" code="290" />
    <input name="down" type="axis" id="1" value="1" code="1" />
    <input name="hotkey" type="button" id="8" value="1" code="296" />
    <input name="left" type="axis" id="0" value="-1" code="0" />
    <input name="pagedown" type="button" id="5" value="1" code="293" />
    <input name="pageup" type="button" id="4" value="1" code="292" />
    <input name="right" type="axis" id="0" value="1" code="0" />
    <input name="select" type="button" id="8" value="1" code="296" />
    <input name="start" type="button" id="9" value="1" code="297" />
    <input name="up" type="axis" id="1" value="-1" code="1" />
    <input name="x" type="button" id="0" value="1" code="288" />
    <input name="y" type="button" id="3" value="1" code="291" />

    USB Wired PAD : Wired GameStop PS4 Fun Controller
    inputConfig type="joystick" deviceName="GameStop PS4 Fun Controller" deviceGUID="03000000c01100000140000011010000" deviceNbAxes="6" deviceNbHats="1" deviceNbButtons="14">
    <input name="a" type="button" id="2" value="1" code="306" />
    <input name="b" type="button" id="1" value="1" code="305" />
    <input name="down" type="hat" id="0" value="4" code="16" />
    <input name="hotkey" type="button" id="12" value="1" code="316" />
    <input name="joystick1left" type="axis" id="0" value="-1" code="0" />
    <input name="joystick1up" type="axis" id="1" value="-1" code="1" />
    <input name="joystick2left" type="axis" id="2" value="-1" code="2" />
    <input name="joystick2up" type="axis" id="5" value="-1" code="5" />
    <input name="l2" type="button" id="6" value="1" code="310" />
    <input name="l3" type="button" id="10" value="1" code="314" />
    <input name="left" type="hat" id="0" value="8" code="16" />
    <input name="pagedown" type="button" id="5" value="1" code="309" />
    <input name="pageup" type="button" id="4" value="1" code="308" />
    <input name="r2" type="button" id="7" value="1" code="311" />
    <input name="r3" type="button" id="11" value="1" code="315" />
    <input name="right" type="hat" id="0" value="2" code="16" />
    <input name="select" type="button" id="8" value="1" code="312" />
    <input name="start" type="button" id="9" value="1" code="313" />
    <input name="up" type="hat" id="0" value="1" code="16" />
    <input name="x" type="button" id="3" value="1" code="307" />
    <input name="y" type="button" id="0" value="1" code="304" />
    </inputConfig>

    BT Pad : 8bitdo SN30 Pro
    inputConfig type="joystick" deviceName="8Bitdo SN30 Pro" deviceGUID="05000000c82d00000161000000010000" deviceNbAxes="6" deviceNbHats="1" deviceNbButtons="16">
    <input name="a" type="button" id="0" value="1" code="304" />
    <input name="b" type="button" id="1" value="1" code="305" />
    <input name="down" type="hat" id="0" value="4" code="16" />
    <input name="hotkey" type="button" id="2" value="1" code="306" />
    <input name="joystick1left" type="axis" id="0" value="-1" code="0" />
    <input name="joystick1up" type="axis" id="1" value="-1" code="1" />
    <input name="joystick2left" type="axis" id="2" value="-1" code="2" />
    <input name="joystick2up" type="axis" id="3" value="-1" code="5" />
    <input name="l2" type="button" id="8" value="1" code="312" />
    <input name="l3" type="button" id="13" value="1" code="317" />
    <input name="left" type="hat" id="0" value="8" code="16" />
    <input name="pagedown" type="button" id="7" value="1" code="311" />
    <input name="pageup" type="button" id="6" value="1" code="310" />
    <input name="r2" type="button" id="9" value="1" code="313" />
    <input name="r3" type="button" id="14" value="1" code="318" />
    <input name="right" type="hat" id="0" value="2" code="16" />
    <input name="select" type="button" id="10" value="1" code="314" />
    <input name="start" type="button" id="11" value="1" code="315" />
    <input name="up" type="hat" id="0" value="1" code="16" />
    <input name="x" type="button" id="3" value="1" code="307" />
    <input name="y" type="button" id="4" value="1" code="308" />
    </inputConfig>

    BT Pad : 8Bitdo SF30 Pro
    <inputConfig type="joystick" deviceName="8Bitdo SF30 Pro" deviceGUID="05000000c82d00000061000000010000" deviceNbAxes="6" deviceNbHats="1" deviceNbButtons="16">
    <input name="a" type="button" id="0" value="1" code="304" />
    <input name="b" type="button" id="1" value="1" code="305" />
    <input name="down" type="hat" id="0" value="4" code="16" />
    <input name="hotkey" type="button" id="2" value="1" code="306" />
    <input name="joystick1left" type="axis" id="0" value="-1" code="0" />
    <input name="joystick1up" type="axis" id="1" value="-1" code="1" />
    <input name="joystick2left" type="axis" id="2" value="-1" code="2" />
    <input name="joystick2up" type="axis" id="3" value="-1" code="5" />
    <input name="l2" type="button" id="8" value="1" code="312" />
    <input name="l3" type="button" id="13" value="1" code="317" />
    <input name="left" type="hat" id="0" value="8" code="16" />
    <input name="pagedown" type="button" id="7" value="1" code="311" />
    <input name="pageup" type="button" id="6" value="1" code="310" />
    <input name="r2" type="button" id="9" value="1" code="313" />
    <input name="r3" type="button" id="14" value="1" code="318" />
    <input name="right" type="hat" id="0" value="2" code="16" />
    <input name="select" type="button" id="10" value="1" code="314" />
    <input name="start" type="button" id="11" value="1" code="315" />
    <input name="up" type="hat" id="0" value="1" code="16" />
    <input name="x" type="button" id="3" value="1" code="307" />
    <input name="y" type="button" id="4" value="1" code="308" />

    Desolé, je ne sais pas comment mettre tout ca en mode editeur



  • 	</inputConfig>
    	<inputConfig type="joystick" deviceName="Logitech Gamepad F710" deviceGUID="030000006d0400001fc2000005030000" deviceNbAxes="4" deviceNbHats="1" deviceNbButtons="13">
    		<input name="a" type="button" id="1" value="1" code="305" />
    		<input name="b" type="button" id="0" value="1" code="304" />
    		<input name="down" type="hat" id="0" value="4" code="16" />
    		<input name="hotkey" type="button" id="10" value="1" code="316" />
    		<input name="joystick1left" type="axis" id="0" value="-1" code="0" />
    		<input name="joystick1up" type="axis" id="1" value="-1" code="1" />
    		<input name="joystick2left" type="axis" id="2" value="-1" code="3" />
    		<input name="joystick2up" type="axis" id="3" value="-1" code="4" />
    		<input name="l2" type="button" id="6" value="1" code="312" />
    		<input name="left" type="hat" id="0" value="8" code="16" />
    		<input name="pagedown" type="button" id="5" value="1" code="311" />
    		<input name="pageup" type="button" id="4" value="1" code="310" />
    		<input name="r2" type="button" id="7" value="1" code="313" />
    		<input name="right" type="hat" id="0" value="2" code="16" />
    		<input name="select" type="button" id="8" value="1" code="314" />
    		<input name="start" type="button" id="9" value="1" code="315" />
    		<input name="up" type="hat" id="0" value="1" code="16" />
    		<input name="x" type="button" id="3" value="1" code="308" />
    		<input name="y" type="button" id="2" value="1" code="307" />
    	</inputConfig>
    </inputList>
    


  • @bkg2k

    https://forum.recalbox.com/topic/16576/february-2019-beta-version/17

    F710 controller working on latest beta thanks (recalbox.2019-02-23-beta.x86_64.)



  • @bkg2k

    https://forum.recalbox.com/topic/16576/february-2019-beta-version/18

    Issue still persists on latest build, Kodi also fails to start on x64 image (both by selecting it form menu and shortcut button Y). No error on es_launch_stdout.log

    /recalbox/share/system/logs/es_launch_stderr.log

    # cat es_launch_stderr.log 
    usage: emulatorlauncher.pyc [-h] [-p1index P1INDEX] [-p1guid P1GUID]
                                [-p1name P1NAME] [-p1devicepath P1DEVICEPATH]
                                [-p1nbaxes P1NBAXES] [-p2index P2INDEX]
                                [-p2guid P2GUID] [-p2name P2NAME]
                                [-p2devicepath P2DEVICEPATH] [-p2nbaxes P2NBAXES]
                                [-p3index P3INDEX] [-p3guid P3GUID]
                                [-p3name P3NAME] [-p3devicepath P3DEVICEPATH]
                                [-p3nbaxes P3NBAXES] [-p4index P4INDEX]
                                [-p4guid P4GUID] [-p4name P4NAME]
                                [-p4devicepath P4DEVICEPATH] [-p4nbaxes P4NBAXES]
                                [-p5index P5INDEX] [-p5guid P5GUID]
                                [-p5name P5NAME] [-p5devicepath P5DEVICEPATH]
                                [-p5nbaxes P5NBAXES] -system SYSTEM [-rom ROM]
                                [-emulator EMULATOR] [-core CORE] [-ratio RATIO]
                                [-demo DEMO] [-netplay NETPLAY]
                                [-netplay_ip NETPLAY_IP]
                                [-netplay_port NETPLAY_PORT] [-hash HASH]
                                [-extra EXTRA]
    emulatorlauncher.pyc: error: unrecognized arguments: ��
    # 
    

    Thanks again team recalbox.


  • Staff
    Screenscraper
    Developer
    Global moderator
    Team

    @gnubit @olivierdroid92 Thanks for your pad configurations 😉

    @gnubit We're investigating the configgen extra chars issue.



  • Hello ! Je viens d'installer la toute dernière bêta et j'ai deux soucis : le thème n'est plus le même après avoir mis en FR (slide de gauche à droite) - les consoles ne s'affichent pas correctement.

    2ème soucis : Dreamcast ne fonctionne toujours pas. Normal ? Bloqué à la config H/D et manette ne réagit plus.



  • Hi,
    Beta : 2019-02-24
    Board : Rpi3B+

    This is es_input.cfg for my PS3 Clone Pad. It works very fine with internal bluetooth !

     <inputConfig type="joystick" deviceName="PLAYSTATION(R)3 Controller" deviceGUID="050000004c0500006802000000800000" deviceNbAxes="6" deviceNbHats="0" deviceNbButtons="17">
       <input name="a" type="button" id="1" value="1" code="305" />
       <input name="b" type="button" id="0" value="1" code="304" />
       <input name="down" type="button" id="14" value="1" code="545" />
       <input name="hotkey" type="button" id="10" value="1" code="316" />
       <input name="joystick1left" type="axis" id="0" value="-1" code="0" />
       <input name="joystick1up" type="axis" id="1" value="-1" code="1" />
       <input name="joystick2left" type="axis" id="3" value="-1" code="3" />
       <input name="joystick2up" type="axis" id="4" value="-1" code="4" />
       <input name="l2" type="button" id="6" value="1" code="312" />
       <input name="l3" type="button" id="11" value="1" code="317" />
       <input name="left" type="button" id="15" value="1" code="546" />
       <input name="pagedown" type="button" id="5" value="1" code="311" />
       <input name="pageup" type="button" id="4" value="1" code="310" />
       <input name="r2" type="button" id="7" value="1" code="313" />
       <input name="r3" type="button" id="12" value="1" code="318" />
       <input name="right" type="button" id="16" value="1" code="547" />
       <input name="select" type="button" id="8" value="1" code="314" />
       <input name="start" type="button" id="9" value="1" code="315" />
       <input name="up" type="button" id="13" value="1" code="544" />
       <input name="x" type="button" id="2" value="1" code="307" />
       <input name="y" type="button" id="3" value="1" code="308" />
     </inputConfig>
    

    Dreamcast works correct for me! I will test more next days.



  • bonjour
    j ai installer la derniere beta et quand je veux lancer un jeux dreamcast , ca se bloque a la configuration de la manette que dois je faire pour contrer ce probleme ??? sinon pour la neo geo cd le bruit n est plus present


  • Staff
    Global moderator
    Team

    @ViRuS-MaN reconfigure ta manette et on a pas de boule de cristal merci d etre precis.



  • J ai fait la configuration et ca fonctionne , mais je ne comprends pas ma manette etait reconnue je pouvais bouger dans les menus et lancer un jeux sur d autre systeme ca fonctionne , la j ai reconfigurer ma menette comme tu me la conseiller et ca fonctionne.
    merci



  • Bonjour !
    Merci pour le travail accompli.
    Ma config :
    Raspberry Pi 3b +
    Micro SD Sandisk 32 Go
    Config et roms sur clée USB
    recalbox.2019-02-23-beta.rpi3
    Voila mon souci ,impossible de sauvegarder mes shaders ainsi que les overlays dans retroarch .Je fais bien la sauvegarde via retroarch qui m'indique sav ok de la config puis quand je quitte le menu retroarch et que je relance une rom, il faut de nouveau reconfigurer les shaders ainsi que les overlays pour pouvoir jouer dans de bonne condition.



Want to support us ?

219
Online

80.3k
Users

21.5k
Topics

157.2k
Posts