Raspberry Pi 4

For information, Recalbox IS NOT compatible with Raspberry Pi 4 yet.
Pour information, Recalbox N'EST PAS encore compatible avec le Raspberry Pi 4.

The Recalbox Team.

intel(0): Failed to claim DRM device - Recalbox 6.1.1 (PC x64)



  • Greetings!

    Downloaded Recalbox 6.1.1-DragonBlaze. Got up normally, but after reboot does not start startx.

    If you run startx manually, it works.

    ASUS MiniPC PN computer. Modern seleron with built-in video card. Connect CRT monitor via VGA

    For the second day I can not find a solution, Google did not help)

    #/var/log/Xorg.0.log

    [ 7.027]
    X.Org X Server 1.19.6
    Release Date: 2017-12-20
    [ 7.027] X Protocol Version 11, Revision 0
    [ 7.027] Build Operating System: Linux 5.0.0-32-generic x86_64
    [ 7.027] Current Operating System: Linux RECALBOX 4.15.16 #1 SMP Wed Nov 13 13:01:00 CET 2019 i686
    [ 7.027] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/bzImage label=RECALBOX console=tty3 quiet loglevel=0
    [ 7.027] Build Date: 13 November 2019 12:53:07PM
    [ 7.027]
    [ 7.027] Current version of pixman: 0.34.0
    [ 7.027] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
    [ 7.027] Markers: (--) probed, () from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    [ 7.027] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Dec 7 01:57:21 2019
    [ 7.046] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
    [ 7.046] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    [ 7.068] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
    [ 7.068] (==) No screen section available. Using defaults.
    [ 7.068] (
    ) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
    [ 7.068] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
    [ 7.068] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
    [ 7.068] (==) Automatically adding devices
    [ 7.068] (==) Automatically enabling devices
    [ 7.068] (==) Automatically adding GPU devices
    [ 7.073] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
    [ 7.081] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11//TTF/" does not exist.
    [ 7.081] Entry deleted from font path.
    [ 7.081] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11//OTF/" does not exist.
    [ 7.081] Entry deleted from font path.
    [ 7.081] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11//Type1/" does not exist.
    [ 7.081] Entry deleted from font path.
    [ 7.085] (WW) fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/X11//100dpi/". [ 7.085] Entry deleted from font path. [ 7.085] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/X11//100dpi/"). [ 7.088] (WW) fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/X11//75dpi/".
    [ 7.088] Entry deleted from font path.
    [ 7.088] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/X11//75dpi/").
    [ 7.088] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/X11//misc/
    [ 7.088] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
    [ 7.088] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    [ 7.088] (II) Loader magic: 0x8293640
    [ 7.088] (II) Module ABI versions:
    [ 7.088] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    [ 7.088] X.Org Video Driver: 23.0
    [ 7.088] X.Org XInput driver : 24.1
    [ 7.088] X.Org Server Extension : 10.0
    [ 7.090] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
    [ 7.090] (EE) /dev/dri/card0: failed to set DRM interface version 1.4: Permission denied
    [ 7.092] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:3185:1043:875e rev 3, Mem @ 0xa0000000/16777216, 0x90000000/268435456, I/O @ 0x0000f000/64, BIOS @ 0x????????/131072
    [ 7.092] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
    [ 7.092] (II) LoadModule: "glx"
    [ 7.098] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
    [ 7.107] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    [ 7.107] compiled for 1.19.6, module version = 1.0.0
    [ 7.107] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
    [ 7.107] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
    [ 7.107] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
    [ 7.107] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
    [ 7.107] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 3
    [ 7.107] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
    [ 7.107] (II) LoadModule: "intel"
    [ 7.111] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
    [ 7.122] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
    [ 7.122] compiled for 1.19.6, module version = 2.99.917
    [ 7.122] Module class: X.Org Video Driver
    [ 7.122] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    [ 7.122] (II) LoadModule: "modesetting"
    [ 7.122] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
    [ 7.131] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
    [ 7.131] compiled for 1.19.6, module version = 1.19.6
    [ 7.131] Module class: X.Org Video Driver
    [ 7.131] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    [ 7.131] (II) LoadModule: "fbdev"
    [ 7.131] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
    [ 7.135] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
    [ 7.135] compiled for 1.19.6, module version = 0.4.4
    [ 7.135] Module class: X.Org Video Driver
    [ 7.135] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    [ 7.135] (II) LoadModule: "vesa"
    [ 7.135] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
    [ 7.139] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
    [ 7.139] compiled for 1.19.6, module version = 2.3.4
    [ 7.139] Module class: X.Org Video Driver
    [ 7.139] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    [ 7.139] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
    i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
    915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
    Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
    GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43
    [ 7.139] (II) intel: Driver for Intel(R) HD Graphics
    [ 7.139] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Graphics
    [ 7.139] (II) intel: Driver for Intel(R) Iris(TM) Pro Graphics
    [ 7.139] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
    [ 7.139] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
    [ 7.139] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
    [ 7.139] (--) using VT number 2

    [ 7.147] (II) intel(0): Using Kernel Mode Setting driver: i915, version 1.6.0 20171023
    [ 7.149] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
    [ 7.149] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
    [ 7.149] (II) Loading sub module "fbdevhw"
    [ 7.149] (II) LoadModule: "fbdevhw"
    [ 7.150] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
    [ 7.153] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
    [ 7.153] compiled for 1.19.6, module version = 0.0.2
    [ 7.153] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
    [ 7.153] (WW) Falling back to old probe method for vesa
    [ 9.290] (EE) intel(0): [drm] failed to set drm interface version: Permission denied [13].
    [ 9.290] (II) intel(0): [drm] Contents of '/sys/kernel/debug/dri/0/clients':
    [ 9.290] (II) intel(0): [drm] command pid dev master a uid magic
    [ 9.290] (II) intel(0): [drm] ffplay 226 0 y y 0 0
    [ 9.290] (II) intel(0): [drm] X 924 0 n y 0 0
    [ 9.290] (EE) intel(0): Failed to claim DRM device.
    [ 9.290] (II) UnloadModule: "intel"
    [ 9.290] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
    [ 9.290] (EE)
    Fatal server error:
    [ 9.290] (EE) no screens found(EE)
    [ 9.290] (EE)
    Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
    for help.
    [ 9.290] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [ 9.290] (EE)
    [ 9.304] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


  • Developer
    Team
    Global moderator
    Translator

    @артур if you want to start EmulationStation (the frontend) type es start.



  • if you enter from the console es start, it works, but you need it to start itself when you boot the OS


  • Developer
    Team
    Global moderator
    Translator

    @артур it should boot up directly. Maybe something got corrupted after a wrong shut down.



  • After installing the image on the flash drive, the first run is successful, but then does not work. The ending was correct. What could go wrong?



Want to support us ?

201
Online

78.5k
Users

20.1k
Topics

147.5k
Posts