Mise à jour sans mise à jour?



  • Bonjour, je suis sur pc et j'ai remarqué depuis hier quelques changements de fonctionnement. DE gros + et quelques -. J'ai refait une freshinstall pour confirmer. (bios valide et sans fichier es-systems.cfg fait récemment)
    En gros, les systemes arcade, consoles 8 et 16 bit (sega, nintendo, nec) étaient réglés sur 50 Hz pour fonctionner en 60 Hz (réglés sur 60, ils fonctionnaient en 50.....). Pour la Master System, j'avais des saccades assez dégueulasses.
    Maintenant, tout ces systemes marchent nickel sans réglages (Sega SMS d'une fluidité!).
    Gros, gros +.
    Par contre, l'Amiga 1200 et les MSX ne fonctionnent plus. Pour les MSX, BlueMSX ne marche plus et avec FMSX, je reste bloqué sur l'écran titre des jeux. Pour Amiga, je reste bloqué sur la fenêtre grise d'avant jeu (je peut quand même bouger la souris/curseur). Ca marchait nichel avant. Petits -.

    Ma question est simple, que se passes t il?


  • Staff
    Developer
    Global moderator
    Team

    @roro21 il n'y a pas de mise à jour, on est toujours en 6.1.1...



  • Ben merci.
    Du coup, quelle est cette diablerie🤔


  • Staff
    Global moderator
    Team

    un soucis sur le serveur de mise à jour.
    Ne rien effectuer toujours se renseigner avant, comme tu as fait 😉

    Pour tes différents problèmes assures toi d'avoir checké les bios, et les différences de fonctionnement de certains emulateurs.
    Lire les post-it : https://forum.recalbox.com/category/32/emulateurs-arcade-pc-console



  • Ok merci
    Les Bios sont tous ok sur recalbox manager....
    Enfin bon, je me conterai pour l'instant de ces petits moins, les systemes les plus utilisés marchent nickel.



  • Petite remontée de sujet, maintenant j'ai la neogeo et la neogeo cd qui ne fonctionnent plus....
    J'ai strictement rien changé...
    lapincompris? (https://www.youtube.com/watch?v=Xp1QwyB3Qsk)


  • Staff
    Global moderator
    Team

    heu ?! mais encore ?



  • Ben savoir si il y a eu des correctifs ou bugs connus qui auraient pu faire que ces 2 systemes ne marchent plus alors qu'il y a 1 ou 2 semaines il n'y avait pas de soucis.
    J'ai strictement rien touché ces derniers temps, les 2 systemes marchent avec finalburn neo et les autres jeux dans le dossier fba_libretro, eux, marchent encore.
    Pour la neogeo j'ai testé avec les émulateurs mame mais rien (toujours retour à l'écran titre)
    Je referai un test en mettant les jeux neogeo dans le fichier fba_libretro....


  • Staff
    Global moderator
    Team

    @roro21

    tes problèmes peuvent venir de différentes choses :

    • microsd défectueuse
    • support amovible défaillant (dû à extinction à l'arrache)
    • mauvais scrapé, ou ajout de roms.
    • activation de fonctionnalité non plus en charge par le core (Exemple rembobinage savestate auto)
    • Modification de l'affichage (poste le recalbox.conf pour ce point)


  • Recalbox est installé sur un SSD sur mon pc et les jeux stocké sur 1 disque secondaire.
    Pour la neogeo cd, j'avais du faire une mauvaise manip et supprimer le BIOS donc c'est réglé. (par contre j'ai remarqué que les bios neogeo et neogeocd n'apparaissent pas sur recalboxmanager via mon tel portable qd mon pc est en mode recalbox)
    J'avais désactivé les options lissage, savestate auto et rembobinage.
    Je n'ai pas rajouté de jeux neogeo. (j'ai par contre rajouter des jeux psp et ps1).
    Dans le dossier rom fba_libretro, j'y est mis mes jeux neogeo mais rien.
    Vu que j'avais des versions correspondant à finalburn alpha, j'ai mis des versions du set le + récent de fbneo ( les autres jeux arcade dans fba_libretro sont issus de ce set ) mais encore rien....(j'ai testé avec le bios correspondant à chaque set et même en les intervertissant..)

    Et voici mon recalbox.conf

    System Variable

    You can configure your recalbox from here

    To set a variable, remove the first ; on the line

    ------------ A - System Options -----------

    Splash screen duration

    0: Video will be played for 20 seconds (default)

    -1: All the video will be played (it won't be stopped automatically)

    >0 : Time before the video will be stopped (in seconds)

    system.splash.length=0

    Recalbox Manager (http manager)

    system.manager.enabled=1

    Currently, only version 2 is available

    system.manager.version=2

    Recalbox security

    enforce security

    samba password required

    disable virtual gamepads

    system.security.enabled=0

    Recalbox API (REST)

    system.api.enabled=1

    EmulationStation

    menu style

    default -> default all options menu

    none -> no menu except the game search menu

    bartop -> less menu, only needed for bartops

    emulationstation.menu=default

    Select a system to show on boot (use rom directory name) (string)

    emulationstation.selectedsystem=favorites

    Show the gamelist of the first or selected system on boot (0,1)

    emulationstation.bootongamelist=0

    Disable system view. ES will boot and show ONLY the first or selected system (0,1)

    emulationstation.hidesystemview=0

    Parse Gamelists only. Show only games listed in gamelist.xml files (0,1)

    emulationstation.gamelistonly=1

    Force basicgameList view to be displayed, even if your game systems are scraped (0,1)

    emulationstation.forcebasicgamelistview=0

    Videosnaps

    Delay before videosnaps start, in millisecond. Default: 2s

    ;emulationstation.videosnaps.delay=2000

    Video loop times. 0 = no video. 1 or more = the video loops x times before fading out

    ;emulationstation.videosnaps.loop=1

    Scrapers

    ScreenScraper.fr

    Force media region - if not defined, region is taken from system.language. Default: us

    ;scraper.screenscraper.region=eu

    Force text language - if not defined, region is taken from system.language. Default: en

    ;scraper.screenscraper.language=fr

    Choose the media to download among:

    screenshot: game screenshot

    title : game title screenshot

    box2d : Front case

    box3d : 3D rendered case

    mixv1 : Recalbox special mix image V1 (default)

    mixv2 : Recalbox special mix image V2

    scraper.screenscraper.media=mixv1

    ScreenScraper account

    scraper.screenscraper.user=roro21
    scraper.screenscraper.password=

    Emulator special keys

    default -> default all special keys

    nomenu -> cannot popup the emulator menu

    none -> no special keys in emulators

    system.emulators.specialkeys=default

    Show or hide kodi in emulationstation (0,1)

    kodi.enabled=0

    Start kodi at launch (0,1)

    kodi.atstartup=0

    set x button shortcut (0,1)

    kodi.xbutton=0

    Kodi can wait for a network component before starting

    waithost is the ip or hostname that must answer to a ping to validate the availability

    waittime is the maximum time waited when kodi boots

    if waitmode is required, kodi will not start if the component is not available

    if waitmode is wish, kodi will start if the component is not available

    if waitmode is not set or has another value, kodi will start immediately

    ;kodi.network.waitmode=required
    ;kodi.network.waittime=10
    ;kodi.network.waithost=

    ------------ B - Network ------------

    Set system hostname

    system.hostname=RECALBOX

    Activate wifi (0,1)

    wifi.enabled=1

    Set wifi region

    More info here: https://github.com/recalbox/recalbox-os/wiki/Wifi-country-code-(EN)

    wifi.region=FR

    Wifi SSID (string)

    ;wifi.ssid=new ssid

    Wifi KEY (string)

    after rebooting the recalbox, the "new key" is replace by a hidden value "enc:xxxxx"

    you can edit the "enc:xxxxx" value to replace by a clear value, it will be updated again at the following reboot

    Escape your special chars (# ; $) with a backslash : $ => $

    ;wifi.key=new key

    Wifi - static IP

    if you want a static IP address, you must set all 3 values (ip, gateway, and netmask)

    if any value is missing or all lines are commented out, it will fall back to the

    default of DHCP

    ;wifi.ip=manual ip address
    ;wifi.gateway=new gateway
    ;wifi.netmask=new netmask

    secondary wifi (not configurable via the user interface)

    ;wifi2.ssid=new ssid
    ;wifi2.key=new key

    third wifi (not configurable via the user interface)

    ;wifi3.ssid=new ssid
    ;wifi3.key=new key

    Samba share

    system.samba.enabled=1

    Virtual Gamepads

    system.virtual-gamepads.enabled=1

    SSH

    system.ssh.enabled=1

    ------------ C - Audio ------------

    Set the audio device (auto, hdmi, jack)

    audio.device=[0:3] HDA-Intel - HDA Intel HDMI + HDMI 0

    Set system volume (0..100)

    audio.volume=0

    Enable or disable system sounds in ES (0,1)

    audio.bgmusic=1

    -------------- D - Controllers -----------------

    Enable support for standard bluetooth controllers

    controllers.bluetooth.enabled=1

    Enable ERTM

    controllers.bluetooth.ertm=0

    Please enable only one of these

    -------------- D1 - PS3 Controllers ------------

    ##Enable PS3 controllers support
    controllers.ps3.enabled=1

    Choose a driver between bluez, official and shanwan

    bluez -> bluez 5 + kernel drivers, support official and shanwan sisaxis

    official -> sixad drivers, support official and gasia sisaxis

    shanwan -> shanwan drivers, support official and shanwan sisaxis

    controllers.ps3.driver=bluez

    ------------ D2 - GPIO Controllers ------------

    GPIO Controllers

    enable controllers on GPIO with mk_arcarde_joystick_rpi (0,1)

    controllers.gpio.enabled=0

    mk_gpio arguments, map=1 for one controller, map=1,2 for 2 (map=1,map=1,2)

    controllers.gpio.args=map=1,2

    DB9 Controllers

    Enable DB9 drivers for atari, megadrive, amiga controllers (0,1)

    controllers.db9.enabled=0

    db9 arguments

    controllers.db9.args=map=1

    Gamecon controllers

    Enable gamecon controllers, for nes, snes, psx (0,1)

    controllers.gamecon.enabled=0

    gamecon_args

    controllers.gamecon.args=map=1

    XGaming's XArcade Tankstik and other compatible devices

    controllers.xarcade.enabled=1

    ------------ F - Language and keyboard ------------

    Set the language of the system (fr_FR,en_US,en_GB,de_DE,pt_BR,es_ES,it_IT,eu_ES,tr_TR,zh_CN)

    system.language=fr_FR

    set the keyboard layout (fr,en,de,us,es)

    system.kblayout=fr

    Set you local time

    Select your timezone from : ls /usr/share/zoneinfo/ (string)

    system.timezone=Europe/Paris

    ------------ G - UPDATES ------------

    Automatically check for updates at start (0,1)

    updates.enabled=1

    Update type : default to stable

    updates.type=stable

    ------------ H - HERE IT IS - GLOBAL EMULATOR CONFIGURATION ------------

    The global value will be used for all emulators, except if the value

    is redefined in the emulator

    Set game resolution for emulators

    Please don't modify this setting

    This arch does not support the video mode switch

    (string)

    global.videomode=CEA 1 HDMI

    Shader set

    Automatically select shaders for all systems

    ## (none, retro, scanlines)
    global.shaderset=none

    Once enabled, your screen will be cropped, and you will have a pixel perfect image (0,1)

    global.integerscale=0

    Set gpslp shader for all emulators (prefer shadersets above). Absolute path (string)

    global.shaders=

    Set ratio for all emulators (auto,4/3,16/9,16/10,custom)

    global.ratio=auto

    Set smooth for all emulators (0,1)

    global.smooth=0

    Set rewind for all emulators (0,1)

    global.rewind=0

    Set autosave/load savestate for all emulators (0,1)

    global.autosave=0

    Enable retroarchievements (0,1)

    Set your www.retroachievements.org username/password

    Escape your special chars (# ; $) with a backslash : $ => $

    global.retroachievements=0
    global.retroachievements.hardcore=0
    global.retroachievements.username=
    global.retroachievements.password=

    Set retroarch input driver (auto, udev, sdl2)

    If you don't have issues with your controllers, let auto

    global.inputdriver=auto

    If you do not want recalboxOS to generate the configuration for all emulators (string)

    ;global.configfile=/path/to/my/configfile.cfg

    Demo screensaver parameters

    Set the system list from which ES will run random games

    Empty list or unexisting key means all available systems

    global.demo.systemlist=3do,amigacd32,atari2600,atari5200,atari7800,daphne,fba_libretro,fds,gamegear,gba,lynx,mame,mastersystem,megadrive,neogeo,nes,ngpc,pcengine,sega32x,sg1000,snes

    Default demo game sessions last 90s. Change this value if you want shorter or longer sessions

    ;global.demo.duration=90

    Default game info screen duration lasts 6s. Change this value if you want shorter or longer info screens.

    ;global.demo.infoscreenduration=6

    Retroarch AI Translation service

    Comment out or set to 0 the following key if you don't want the AI service

    global.translate=1

    Set the source and the target languages.

    Allowed language list: EN, ES, FR, IT, DE, JP, NL, CS, DA, SV, HR, KO, ZH_CN, ZH_TW, CA, BG, BN, EU, AZ, AR, SQ,

    AF, EO, ET, TL, FI, GL, KA, EL, GU, HT, IW, HI, HU, IS, ID, GA, KN, LA, LV, LT, MK, MS,

    MT, NO, FA, PL, PT, RO, RU, SR, SK, SL, SW, TA, TE, TH, TR, UK, UR, VI, CY, YI

    Setting the translate.from key to a specified language may speed up or give more accurate results

    If translate.to key is commented, the default value is extracted from system.language or, if system.language is

    undefined, set to auto (=EN).

    global.translate.from=auto
    global.translate.to=auto

    zTranslate API Key

    go to https://ztranslate.net and create an account.

    validate your account, then log in and go to the settngs page

    Look for the API Key at the bottom of the page, then uncomment the following key and paste your API Key:

    ;global.translate.apikey=YOUR_API_KEY_HERE

    Other translation service

    If you want to use another translation service or a custom API call, use this key to

    specify the url to call. If the key is not empty, it is used instead of zTranslation's API Key

    ;global.translate.url=

    Arcade metasystem

    Activate the Arcade metasystem to group all games from piFBA, FBN (libretro), MAME and optionally Neogeo

    into a single "Arcade" system.

    global.arcade=0

    You may want to specify its position in the system list. (Default: 0)

    Negatives values may be used to tart from the end (-1 = last position)

    global.arcade.position=0

    Include NeoGeo or not (default: 1)

    global.arcade.includeneogeo=0

    Hide included system or leave them in the system list (default: 1)

    global.arcade.hideoriginals=1

    ------------ I - EMULATORS CHOICES -----------

    You can override the global configurations here

    Here is the snes example

    snes.core=snes9x2010
    ;snes.shaders=/recalbox/share/shaders/shaders_glsl/mysnesshader.gplsp
    ;snes.ratio=16/9
    ;snes.smooth=0
    ;snes.rewind=1
    ;snes.autosave=0
    ;snes.emulator=libretro
    ;snes.integerscale=0

    If you do not want recalboxOS to generate the configuration for the emulator:

    ;snes.configfile=/path/to/my/configfile.cfg

    Default cores for x86

    snes.core=snes9x2010
    n64.core=glide64mk2
    psx.core=mednafen_psx_hw

    NeoGeo emulator

    You can use pifba or a libretro core (fba2x,libretro)

    neogeo.emulator=default

    If you set libretro as neogeo.emulator, the line below sets the retroarch core (fbneo, mame2000)

    neogeo.core=default

    Wiimotes

    Real wiimotes must not be paired with recalbox system so that they can work with the wii emulator

    ## set emulatedwiimotes to 1 to emulate wiimotes with standard pads
    wii.emulatedwiimotes=1

    Demo screensaver parameters

    Include or exclude a particular system from the demo screensaver

    You may change the global.demo.systemlist key or include/exclude every single system

    ;snes.demo.include=0

    Set the session duration for a particular system

    ;snes.demo.duration=90

    ------------ J - NETPLAY PARAMETERS -----------

    All these values are handled by Recalbox itself

    global.netplay=1
    global.netplay.nickname=
    global.netplay.port=55435
    global.netplay.relay=
    global.netplay.systems=fba_libretro,mame,mastersystem,megadrive,neogeo,nes,pcengine,sega32x,sg1000,snes,supergrafx
    global.netplay.lobby=http://lobby.libretro.com/list/

    Configurations generated by Recalbox

    amiga1200.core=puae
    amiga1200.emulator=libretro
    oricatmos.flatfolder=0
    oricatmos.sort=0
    mastersystem.core=gearsystem
    mastersystem.emulator=libretro
    msx1.core=fmsx
    msx1.emulator=libretro
    msx2.core=fmsx
    msx2.emulator=libretro
    mastersystem.flatfolder=0
    mastersystem.sort=0
    3do.flatfolder=0
    3do.sort=0
    sg1000.core=gearsystem
    sg1000.emulator=libretro
    gamegear.core=gearsystem
    gamegear.emulator=libretro
    psx.flatfolder=0
    psx.sort=0
    fba_libretro.flatfolder=0
    fba_libretro.sort=0
    uzebox.flatfolder=0
    uzebox.sort=0
    samcoupe.flatfolder=0
    samcoupe.sort=0
    dreamcast.flatfolder=0
    dreamcast.sort=0
    dreamcast.core=flycast
    dreamcast.emulator=libretro
    saturn.flatfolder=0
    saturn.sort=0
    sega32x.flatfolder=0
    sega32x.sort=0
    megadrive.flatfolder=0
    megadrive.sort=0
    mame.flatfolder=0
    mame.sort=0
    nes.flatfolder=0
    nes.sort=0
    gamecube.flatfolder=0
    gamecube.sort=0
    wii.flatfolder=0
    wii.sort=0
    pcenginecd.flatfolder=0
    pcenginecd.sort=0
    n64.flatfolder=0
    n64.sort=0
    satellaview.flatfolder=0
    satellaview.sort=0
    naomi.flatfolder=0
    naomi.sort=0
    psx.smooth=0
    segacd.flatfolder=0
    segacd.sort=0
    jaguar.flatfolder=0
    jaguar.sort=0
    psp.flatfolder=0
    psp.sort=0
    neogeo.flatfolder=0
    neogeo.sort=0
    x68000.flatfolder=0
    x68000.sort=0
    neogeocd.flatfolder=0
    neogeocd.sort=0
    neogeo.ratio=auto


  • Staff
    Global moderator
    Team

    Je ne vois rien de suspect dans ton recalbox.cocnf
    attention neogeo est basé fbneo et sur le romset final burn alpha 0.2.97.44
    vérifie que tu as le bon romset, scan le si besoin avec clrmamepro, et vérifie que ton bios est placé dans le dossier de roms, et/ou dans bios/fba_libretro



  • C'est bien cette version que j'utilise et qui marchait bien jusqu'à présent.
    Je vais voir avec des versions mame...ou refaire 1 freshinstall ...je verrai bien
    Merci en tout cas pour les réponses



  • Petit retour,
    J'ai bien le romset final burn alpha 0.2.97.44 et j'ai aussi un romset nommé "finalburn néo", je pensais qu'il y avait une différence mais apparemment non.
    Sinon, sans changer de romset, ça marche avec mame 2010...
    Et après une fresh install, toujours la même chose, avec les améliorations et les défauts apparus cités plus haut en début de sujet. (sauf que j'avais oublié de remettre démarrage sur gamelist only, j'ai repourri certaines de mes gamelists (quel con!))
    Petit détail pour la neogeo cd (où j'avais, je ne sais comment, supprimer le bios), tout marchait bien avec le bon bios dans le dossier bios, après ma fresh install, j'ai du ajouter le bios dans le dossier des jeux pour que ça refonctionne.


  • Staff
    Global moderator
    Team

    @roro21
    tu n'as pas retransféré des fichiers systèmes apres ton installation fraîche ?



  • Non, j'ai remis au départ que mon fichier bios puis mes fichiers roms (ceux des systemes que je voulais tester puis ensuite tout le reste).
    Dans mame, j'ai quelques fichiers de surcharge par jeu pour lancer soit sur du 2010 voir du 2015....
    (depuis j'ai remis mon dossier save et le dossier es_system.cfg pour l'ordre des émulateurs pour éviter de les oublier et de les effacer par erreur)
    Je referai du ménages dans mes roms et dans mes fichiers gamelist, il doit y avoir des trucs qui font vrillé retroarch



  • Petite remontée,
    Au final j'ai réussi à refaire marcher mes jeux neogeo avec fbneo. (mame 2010 c'est bien mais fbneo c'est mieux pour ce system)
    j'ai tout bêtement rajouter dans le dossier rom un fichier de surcharge .recalbox.conf avec les lignes:
    neogeo.emulator=libretro
    neogeo.core=fbneo

    J'ai essayé avec la même chose avec la game and watch et sharpx68000 mais rien.


Log in to reply
 

Want to support us ?

344
Online

81.4k
Users

22.2k
Topics

161.4k
Posts